Desalinizacija

 

Morska voda sadrži veliku koncentraciju otopljenih minerala – kationi: kalcij, magnezij, natrij i kalij, te anioni: karbonati, bikarbonati, kloridi, sulfati i nitrati, koji povečavaju električnu vodljivost vode i koroziju, tvore vodu koja nije pogodna za tehničke procese niti konzumaciju.

Proces membranske desalinizacije vode – prilikom razdvajanja dvaju tekućina različitih koncentracija (npr. čistu vodu bez soli i solnu otopinu) kroz polupropusnu membranu koja propušta otapalo ( vodu), a ne propušta otopljene minerale, tada prolazi kroz tu membranu samo čista voda u otopinu soli.

Otopina soli se razrijedi, a volumen solne otopine poveća i njezina se razina digne iznad razine čiste vode, te zbog toga dolazi do razlike u pritiscima, što nazivamo osmotski pritisak.

  • Brodski sistemi manjih kapaciteta pogodni za jedrilice, ribarice i turističke brodice
  • Desalinizatori srednjih i većih kapaciteta pogodni za hotelske i apartmanske jedinice, kampove, marine, manja naselja…
  • Desalinizatori velikih kapaciteta (samostalni i kontejnerski) pogodni za otoke, veća turistička naselja…
desalinizacija-vode

Ultra filtracija

 

Učinkovit i djelotvoran tretman vode koji obično zahtjeva kombinaciju različitih metoda i tehnologija ovisno o namjeni i stupnju kontaminiranosti vode.

PREDNOSTI ULTRAFILRACIJSKOG SUSTAVA: uklanjanje bakterija, virusa i svih vrsta suspendiranih tvari, nema dodavanja kemikalija i kem. sredstava, kvaliteta tretirane vode ostaje ista bez obzira na stupanj kontaminacija, jednostavna tehnologija za siguran rad i upravljanje.

PREPORUČENA PODRUČJA PRIMJENE ULTRAFILTRACIJSKIH SUSTAVA: vodoopskrba, industrija, komunalna poduzeća i hotelski kompleksi.

NAJČEŠĆA PRIMJENA: pročišćavanje površinskih, podzemnih i izvorskih voda, predtretman kod morske desalinizacije vode u kombinaciji sa reverznom osmozom (RO) i termalnom obradom,  recirkulacija procesnih i tehničkih voda u zatvorenom ili poluzatvorenom procesu.

ultra-filtracija-vode

Nano filtracija vode u industriji

 

Nano filtracija se najčešće primjenjuje u procesima tretmana pitke vode kao što je omekšavanje, uklanjanje boje te uklanjanje mikro onečišćenja. Tijekom industrijskog procesa nano filtracija se koristi za uklanjanje specifičnih komponenata kao što je uklanjanje boja. Prolaskom vode kroz membrane događa se separacija. Takva tehnika se učestalo koristi za uklanjanje organskih substanci, kao što su mikro polutanti i multivalentni ioni. Membrane za nano filtratraciju su moderirane za retenciju univalentnih soli.

Druge aplikacije nano filtracije su:

  • Uklanjanje pesticida iz podzemnih voda
  • Uklanjanje teških metala iz otpadnih voda
  • Recirkulacija otpadnih voda u praonicama
  • Omekšavanje vode
  • Uklanjanje nitrata
nano-filtracija-vode-industrija

Želite savjet o odabiru sustava za pročišćavanje vode?

Za sve narudžbe, pitanja o opremi i servisu kontaktirajte nas putem emaila info@bisgrad.com, broja mobitela 00385 (0) 91 40 33 893 ili kliknite desno i ispunite kontakt formu.

Naši radovi

pjescani-filter
dispenzeri-za-vodu
dezinfekcija-vode
pitka-voda-kucanstvo
Prociscavanje-vode-kucanstvo
prociscavanje-vode